Dekorativni adventski i novogodišnji venac Silver star

Šifra proizvoda: A 335

2.490 RSD

Dostupno na upit.

Lista želja
Share
Kategorija

  Dekorativni adventski i novogodišnji venac Silver star.

  Dekorativni adventski i novogodišnji venac Silver star nije samo dekoracija već i simbol očekivanja Božića, najvećeg hrišćanskog praznika.

   

  Materijal: Slamni venac, sveži četinari, sveće, dekorativni elementi.

  Dimenzije: Prečnik venca 25 cm.

   

  Advent u prevodu sa latinskog znači dolazak, to je vreme iščekivanja dolaska Isusa Hrista. Jedan od glavnih simbola adventa je adventski venac.

  On svojim oblikom kruga koji nema ni početak ni kraj predstavlja večnost. Svetlost upaljenih sveća nagoveštava dolazeće svetlo Isusa. Zimzelene grane upletene u venac predstavljaju život koji se neprestano obnavlja. Na adventnom vencu  se nalaze 4 sveće, što nije slučajno. Naime, period adventa počinje četiri nedelje pre Božića i po jedna sveća  se pali svake nedelje, sve do Božića.

  Po tradiciji kod većine katolika, na venac se stavljaju sveće crvene ili bele boje koje simbolizuju Hristovu žrtvu i pobedu.

  Ni broj sveća nije slučajan. Jer period Adventa traje četiri nedelje i svake nedelje se pali po jedna, Tada se porodica okuplja, i uz druženje, adventne pesme i hranu proslavlja dolazeći praznik.

  Osim toga svaka sveća ima i odredjeno značenje. Opšte je prihvaćeno da je prva sveća – sveća nade, druga sveća je simbol mira, treća radosti a četvrta ljubavi.

  Aleya adventski venci su napravljeni od svežih zimzelenih grana, sa četiri kvalitetne  sveće i mnoštvom ukrasa.

  Osim u porodičnom krugu, Advent se obeležava i u crkvi, svečanim liturgijama, postavljanjem velikog  adventnog  venca na oltar, molitvama i pesmom. U vreme adventa je svečano i na gradskim i seoskim trgovima. Tu se organizuju božićni vašari sa velikom ponudom tradicionalne hrane, kuvanog vina, slatkiša i zabavnih igara za najmladje, a u središtu trga je postavljena velika okićena jelka kao i scena Hristovog rodjenja.

  Vreme je za radost, mir i ljubav.