Venac adventski od svežih četinara Božićna zvezda

Šifra proizvoda: A 398

2.990 RSD

Dostupno na upit.

Lista želja
Share
Kategorija

  Venac adventski od svežih četinara Božićna zvezda.

  Venac adventski od svežih četinara Božićna zvezda, nije samo dekoracija na svečanom stolu. On je simbol približavanja najvećeg hrišćanskog praznika, Božića.

   

  Materijal. Slamni venac, sveži četinari, sveće, dekorativni elementi.

  Dimenzije: Prečnik venca 30 cm.

   

  Hrišćani katoličke verispovesti, četiri nedelje pre Božića počinju sa pripremama za proslavljanje čina rodjenja Isusa Hrista. Taj period se zove Advent i u prevodu sa latinskog znači dolazak Isusa na svet.

  Glavni simbol Adventa je Adventni venac, Adventskranz ili Advent wreath, ispleten od zimzelenih grančica sa četiri sveće.

  On ima višestruku simboliku: Venac kao krug bez početka i kraja, predstavlja večnost i vernost. Svetlost upaljenih sveća nagoveštava dolazeće svetlo – Isusa.

  Zimzelene grane upletene u venac simbolizuju život koji se neprestano obnavlja.

  Po tradiciji kod većine katolika, na venac se stavljaju sveće crvene ili bele boje koje simbolizuju Hristovu žrtvu i pobedu.

  Ni broj sveća nije slučajan. Jer period Adventa traje četiri nedelje i svake nedelje se pali po jedna, Tada se porodica okuplja, i uz druženje, adventne pesme i hranu proslavlja dolazeći praznik.

  Osim toga svaka sveća ima i odredjeno značenje. Opšte je prihvaćeno da je prva sveća – sveća nade, druga sveća je simbol mira, treća radosti a četvrta ljubavi.

  Postoji još jedan Adventni običaj koji deca najviše vole. Naime, za prvi Advent deci se poklanja advent kalendar, koji se sastoji od 24 mala poklona, ili slatkiša ili igračkice. U nekim porodicama ovi kalendari se prave ručno, za svako dete, Mali pokloni se stavljaju u vrećice sa brojevima od 1 do 24 i kače na zid ili tablu. Naravno, savremeno vreme donosi i fabrički napravljene kalendare. Otvarajući svakoga dana poklon na kalendaru i deca učestvuju u radosti iščekivanja Hristovog rodjenja, jer kada otvore poslednji, Božić je tu.

  Vreme je za radost, mir i ljubav.